Svenska Orienteringsförbundet

Frågor och svar

Kategori: OLA - 1. Komma igång - 02 Grunder

Hur ställer jag in så att externa enheter, t ex avläsnings- och målenheter, fungerar med OLA?
För att OLA ska kunna kommunicera med stämplingssystemets enheter (avläsning, mål och mellantids- kontroll) behöver de dialoger som ska använda en extern enhet kopplas mot en USB-port (eller serieport).

Inställningsdialogen finns i alla kommunicerbara dialoger via en port under den ikon som ser ut som en serieportskontakt. Motsvarande dialog finns under Inställningar - Inställningar för COM-portar.

Välj vilken port enheten ska kopplas till och klicka på Lägg till. Flera kopplingar kan göras i ordning på samma dator, men det är endast en dialog i taget som kan använda samma COM-port. Används flera COM-portar kan de användas parallellt.

Alla USB-enheter tilldelas ett COM-portnummer. Numret hittas i Enhetshanteraren på datorn. Endast de COM-portar som är tillgängliga finns i listboxen.

När en COM-port är kopplad till en dialog och provstämpling utförs så visas någon av tre symboler:
Frågetecken (gul) = Status okänd, fungerar eventuellt när första signalen kommer.
OK (grön) = Status OK, fungerar och signaler har kommit fram.
Kryss (röd) = Fungerar ej. Felaktigt inkopplad, fel port etc.

För Sportident-enheter är COM-porthastighet förinställd på 4800 (gamla eller RS232-enheter). Om det blir grönt ljus, men ingen information kommer in i OLA, beror det troligen på att det är en ny enhet som använder hastigheten 38400. Välj då istället den hastigheten.

Sportident-enheter som är direkt anslutna till datorn via USB eller serieportar ska alltid vara konfigurerade med ”autosend”.

För Emit-enheter är COM-porthastighet rätt förinställd från början.
OLA har stöd för brickläsarna ECU och eScan.

Tillbaka

Annonser

Bagheera