Svenska Orienteringsförbundet

Inlägg i Sverigelistan > Poäng vid samma bana?

 • Mats Troeng
  måndag 18 april 2011 klockan 15:58

  I dagsläget sker ingen samberäkning. Det gjordes inte heller i rankinglistan tidigare år. Sverigelistan hade samberäkning för klasser med samma bana t o m 2010, men vi har inte hunnit få den på plats än. Och det är nog inte heller en vattentät lösning.

  Många av de problem med "för bra" eller "för dåliga" poänger som rapporterats i forumet kan istället direkt härledas till den formel som används för rankingberäkningen. Den hänger med sedan 70-talet och efter vad jag har hört togs den fram för att vara praktisk att använda med tanke på dåtidens begränsade datorkraft.

  I sommar planeras det för en total översyn av algoritmen för poängberäkningen, och jag tror att vi då kan hitta en mer robust metod som tar hänsyn till både kilometertid och hur respektive deltagare presterar mot hur de borde för att sortera bort inverkan från "outliers".

 • Anders Jansson
  måndag 18 april 2011 klockan 12:48

  Jag tycker att alla klasser som har samma bana borde räknas ihop gemensamt när man räknar ut rankingpoängen.

  Se t.ex. på Sprint-SM finalen där t.ex. H21D och H21E hade samma bana. Där får man väldigt mycket bättre poäng i H21E för samma tid som i H21D. Detta skulle undvikas om man räknade poängen gemensamt för dessa klasser.

 • Stefan
  söndag 17 april 2011 klockan 21:12

  Hur beräknas poängen om fler klasser springer samma bana?

  Sker det samberäkning vid samma bana? Och i sådanna fall hur då, kan inte hitta formeln, men jag har förstått att det är  en straffkvot som blir högre ju äldre man är.

  T.ex. Vid SSM i dag Söndag hade H40 och H45 samma bana, får löparna i H45 samma "straffkvot" som löparna i H40.

  Vad händer när H16 och H45 har samma bana?

  Rimligen borde kvoten för bättre klassen gälla i alla lägen, annars ger samma lopp olika poäng beroende på vilken klass man springer. Att den bättre kvoten borde gälla är ju också självklart. Om straffkvoten är rättvis, vilket den borde vara så blir ju detta rätt (H16 är ju statistiskt bättre än vad poängen visar).

Annonser

Bagheera