Det här med nolltid verkar vara ett återkommande problem och risken att någon arrangör under ett år gör fel verkar vara bra mycket större än noll, med plågsamma följder för den stressade OLA-ansvarige på tävlingen.
Jag är inte lika säker som Magnus på att det skulle vara svårt att få OLA att bete sig bra i den övervägande majoriteten av fall som inträffar i verkligheten, även med kontrollenheter som går lite fel och nolltider som ligger 12 timmar före mitt i tävlingen.
Mitt förslag är att OLA räknar ut varje tidsdifferens som idag, men sedan gör en rimlighetskoll på resultatet och justerar tiderna baserat på vad som är rimligt. Hur ska då denna rimlighetskoll se ut? Jag ser två fall som kan resultera i negativa differenser:
Fall 1: Detta är fallet som tråden i första hand handlar om. Med 12-timmarsklocka kan idag tidsdidfferenser hamna i intervallet -12 till +12 timmar. Om två tider (t.ex. två efterföljande stämplingar) ligger säg en minut ifrån, men på olika sidor om nolltiden (eller nolltiden + 12 timmar), så blir differensen -11:58:00, istället för 00:02:00. I detta fall ska alltså 12 timmar läggas till för att få rätt resultat.
Fall 2: Om klockan i en kontroll går lite fel (säg 2 minuter efter) så kan man på en sträcka med 1 minuts löptid få en sträcktid på -1 minut.
I fall 1hamnar tidsdifferenserna för alla rimliga fall mellan -12 timmar och säg -6 timmar. Det förekommer inte på orienteringstävlingar att man har mer än 6 timmar mellan två stämplingar eller mellan start och mål. Normalt är ju maxtiden 2.5 timme och inte ens på ultralång-SM är det väl tillåtet att ta mer än 6 timmar på sig. Så om OLA räknar fram en differens mellan -12 och -6 timmar så ska det läggas till 12 timmar till resultatet för att få rätt värde.
I fall 2 är differenserna också negativa, men om inte klockan går många timmar fel så hamnar differensen någonstans i intervallet -6 till 0 timmar. Här kan vi ju inte veta hur mycket fel klockan går, så det finns inget rätt värde för hur mycket resultatet ska korrigeras och det är nog bäst att låta den negativa tiden stå kvar.
Allså: Den algoritmen jag föreslår för att fixa till negativa tider är:
1. Om tidsdifferensen är mellan -12 och -6 timmar ska 12 timmar läggas till resultatet.
2. Om differensen är -6 till 0 timmar ska ingen justering göras.
(Kanske är det bättre att sätta någon annan gräns än -6, kanske -1 eller -3 timmar är ännu bättre, även om det i de flesta verkliga problemfall går lika bra med vilken som av dessa brytpunkter.)
Jag tror denna enkla algoritm skulle lösa (så gott som) alla fall som inträffar i praktiken och minska antalet gånger då det är kaos i sekretariatet, resultaten dröjer och OLA-ansvarig på tävlingen får ont i magen. Har jag missat något som gör att detta förslag trots allt är en dålig idé?