Svenska Orienteringsförbundet

Inlägg i OLA > Nätverks/databasproblem i 5.0.11-1

 • Ulf Bergqvist
  torsdag 4 oktober 2012 klockan 11:34

  SM Gästrikland körde OLA 5.0.16 på alla 7 SM-tävlingsdagar. OLA Server hängde sig EN gång under dessa tävlingar. Vi körde MySQL som databas och hade ett "övervakningsfönster" uppe hela tiden där vi kunde se belastning på servern, antal uppkopplingar mot databasen etc. Vi såg inget speciellt där när serverprogrammet hängde sig, så jag tror inte det hade med databasen att göra. Men någon "hängningsbugg" verkar det i alla fall finnas i OLA Server.

 • Gunnar Svanberg
  tisdag 2 oktober 2012 klockan 8:46

  Beslutet vilket system du ska använda får du ta själv, men jag skulle inte tveka att använda OLA. Själv använde jag OLA 5.0.14 på vår tävling i augusti (1050 anmälda) och hade inga problem med applikationen.

  25manna ska använda OLA.

  Val av databas: jag skulle använda MySQL, men endast om du könner dig säker på backup och restore. 

 • Mikael Landergren
  måndag 1 oktober 2012 klockan 22:12

  Nu skall vi (IK Ymer) snart ha vår Zoorientering med förhoppningsvis många (förra året 2500) och ovana orienterare (många barns första tävling). När vi körde vårvårtävling så hade vi ju stora problem med OLA/Databasen/Nätverket (denna tråden handlar om detta). Jag fick aldrig klart för mig vad som var problemet (Kunskap/Hårdvara/Mjukvara/Dålig dag/Fukt/Osv).

  Vad jag kan se så heter OLA numer 5.0.17 och jag ser inga liknande problem beskrivna på detta Forum.

  Frågor till er som kan;

  1. Vågar jag lita på OLA denna gång eller skall jag välja gamla SportSoftware?

  2. Ifall jag väljer OLA vilken databas skall jag välja?

  Med vänlig hälsning

  Micke Landergren 

 • Åke Larsson
  fredag 13 juli 2012 klockan 1:53

  Magnus>> Tyvärr hänger jag inte här allt för ofta så jag såg inte din kommentar. Min beskrivning av "speakerfönstren" var nog inte korrekt. Speakern hade bara "ett" fönster - enligt din definition - och 46 klasser i detta fönster. Hur dom fixar det vet jag egentligen inte, men det är proffesionella speakers som kört Vasaloppet sedan Gustaf Vasa (typ...) och vi har förbaskat kul i den kombinerade speaker/sekretariats vagnen. Kanske är det "Svängis" våfflor - gräddade över öppen eld och levererade in till denna vagn - som får det att funka.. ;-)

 • Henrik Bengtsson
  torsdag 5 juli 2012 klockan 15:41

  Gunnar>> MySQL har släppt en rättningsversion 5.5.25a som jag testat med nu och där fungerar det.

 • Gunnar Svanberg
  torsdag 5 juli 2012 klockan 14:24

  Provade just att skapa en tävling med OLA 5.0.14 och MySQL 5.5.25.
  När man klickar på "Etapp" för att ställa in nolltid hänger sig OLA .

 • Magnus Johansson
  tisdag 3 juli 2012 klockan 11:56

  Fredrik>> Det borde gå bra med senaste versionen, jag har inte hört/märkt något av att OLA behöver någon viss version av MySQL. Men jag har inte testat själv, så inga garantier. Om OLA-utvecklarna läser här kanske de kan förtydliga.

  Vad gäller backup så är det mycket riktigt som du säger, att med extern databas får man själv sköta backupen. Man kan göra det manuellt, med skript eller med hjälp av replikering. Om man ger sig på replikering ska man dock vara ganska kunnig. Jag har tyvärr inga skript att tillgå, men manuellt med MySQLs administrationsverktyg är enkelt att hantera, fast man måste se till att komma ihåg att ta backuperna regelbundet.

   

  Åke>> 46 speakerfönster är rätt många, jag har svårt att förstå hur speakern ska hantera alla dessa, men det är väl speakerns problem. Själv brukar jag förorda färre fönster men flera klasser i varje fönster, dvs man får byta klass i fönstret beroende på vad man vill titta på. Då får man rum med fler löpare i varje klass utan att ha tokigt många datorer/skärmar.

 • Åke Larsson
  tisdag 3 juli 2012 klockan 11:36

  Körde just Idre-veckan (5 tävlingar) med OLA 5.0.14 och H2. På den avslutande 3-dagars tävlingen hade vi ca 500 löpare. Speakern hade ett fönster uppe för varje klass (46) och dessa fönster med målgångstider uppdaterades var 2 sekund.

  Jag har även tidigare år erfarit seghet när för många speakerfönster varit uppe och vi har fått stänga ner några. På andra tävlingar har jag kört MySQL och då aldrig haft dessa problem.

  Den gågna veckan funkade det dock oklanderligt med den inbyggda (H2), helt utan performanceproblem. 

 • Fredrik Westergaard
  tisdag 3 juli 2012 klockan 0:46

  Då kör jag mysql istället känner jag då vi kommer hamna runt 800 starter per dag i 2 dagar.

  Går det bra och köra den senaste mysql versionen 5.5.24 med OLA 5.0.14 ?
  Jag testkör med den nu och de funkar bra men vill dubbelkolla vad ni anser då jag inte hittar systemkrav och versioner specade för senaste OLA versionen. Finns säkert nånstans.

  Sen kring automatisk backup,.får man scripta själv om jag förstår det rätt ked mysql om man vill få automatik på det.. någon som har redan färdiga script?

   

 • Magnus Johansson
  måndag 2 juli 2012 klockan 14:04

  Såvitt jag vet kör alla som kört på extern databas med MySQL, det inkluderar tävlingar som O-Ringen, Tiomila, EM, EM-touren med flera. Jag gissar att valet på MySQL istället för MSSQL har med licenskostnader att göra.

  Upp till 800-1000 deltagare går det bra att köra på intern databas (dvs H2). Det gjorde till exempel Stockholm City Cup. Ska man ha omfattande speakerbevakning med många speakerfönster uppe samtidigt bör man köra med extern databas redan vid färre deltagare, säg från 700-800 och uppåt.

  Ett tips om man får dålig prestanda är också att ha separata servrar för databas och OLA Server, vilket då kräver extern databas. Med en modern dator som server ska det dock inte vara något problem att köra dabas och OLA på samma maskin

 • Fredrik Westergaard
  måndag 2 juli 2012 klockan 11:36

  Låter bra. Du får feedback om det går bra för oss.
  Är rekommendatioenn att köra H2, Mysql eller MS-SQL?

  För min del spelar det ingen roll bara det fungerar bra och stabilt. Har bra erfarenhet och kompetens på mysql och MS-SQL. men inget av H2. Dock verkar integrationen och funktionerna i OLA funka bra de tester jag gjort mot H2 och det verkar fungera smidigt.

 • Henrik Bengtsson
  måndag 2 juli 2012 klockan 6:43

  Ja, 5.0.14 innehåller en uppgradering av webbservern som OLA använder sig av och det är många som kört denna nu sedan den blev släppt och vi har inte fått några rapporter att det skulle vara något problem med hängningar under dessa arrangemang.

 • Fredrik Westergaard
  söndag 1 juli 2012 klockan 23:27

  Henrik >> Har den nya versionen  5.0.14 dessa rättningar som behövs för att slippa hängningarna?

  Är det någon som kört den mesenaste versionen med gått resultat?

 • Henrik Bengtsson
  onsdag 30 maj 2012 klockan 7:25

  Jan-Ola>> Vi tror nu att vi hittat vad felet beror på och att det är relaterat till den inbyggda webbservern. Vi har däremot inte släppt den nya releasen då vi testar av åtgärden för fullt nu hos de som kan återupprepa detta problem. Vi kommer uppdatera detta forum när vi lägger ut den nya versionen. 

 • Jan-Ola Lindberg
  tisdag 29 maj 2012 klockan 23:08

  I helgen körde vi två tävlingar där vi fick samma problem med OLA-servern. Den stoppade upp som det har beskrivits tidigare i denna tråd. Detta hände 6 gånger under dessa dagar. Vid 3 tillfällen var det strax efter det att jag drog igång ytterligare en klient som inte hade rätt tävling förvalt.  Vid samtliga tillfällen hittar jag i Windows Programlogg ett felmeddelande som pekar på Java aplikationen:

  "Programmet javaw.exe, version 7.0.20.13, avslutades eftersom det slutade att samverka med Windows."

  Jag använde ena dagen Windows7 och andra dagen WindowsXP pro som OLA-server och fick samma felmeddelande på båda datorerna.

 • Henrik Bengtsson
  torsdag 24 maj 2012 klockan 9:51

  Jan>> Om du startar servern och sedan en webbläsare på någon av klientdatorerna och anger url:en till servern. Glöm inte http om du kör via Internet Explorer, kommer du inte år servern då så är det antagligen windows brandväggen eller något antivirus program installerat på maskinen som inte tillåter anrop på port 8080 som OLA-servern använder sig av default. Allra bäst är att stänga av antivirus programmen under tävlingen eftersom de har en förmåga att ställa till problem.

  Magnus>> zippa ihop hela eran OLA installationsmapp och skicka till mig så jag kan felsöka. Det är som sagts tidigare varierat om man upplevt problem eller ej med OLA-servern men vi vill försöka återskapa problemet för att kunna se exakt vad det är. Angående processoranvändingen, hade ni något antivirus program igång? De flesta av dem brukar skanna alla filändringar vilket innebär att varje insert/update i databasen skannas av antivirus programmet och då får datorn jobba onödigt mycket.

 • Jan Christoffersson
  torsdag 24 maj 2012 klockan 8:40

  Hej, jag har problem med att överhuvudtaget köra OLA i nätverk. Jag kopplar ihop datorerna via en router, slår av brandväggar. Så långt allt väl och jag kan pinga alla datorer. Sen startar jag OLA server men jag lyckas inte få kontakt med OLA servern från OLA klienterna. Det verkar som att jag gör något basalt fel (kanske inte OLA relaterat). Finns det någon bra beskrivning på hur man ska göra detta? Enligt "startguide för individuell tävling" verkar det mycket enkelt, men det funkar inte för mig. Vi har senaste OLA versionen med intern databas och Windows 7. Vi hade dessutom samma problem när vi skulle använda OLA för ett arrangemang i höstas.

 • Tony Hedin
  onsdag 23 maj 2012 klockan 22:43

  Kommer med ytterligare dåliga erfarenheter av samma sort som övriga i tråden. OLA servern stannade även för oss så vi fick "döda" den. Vi körde med endast 3 klienter och bara 190 deltagare.

 • Magnus Johansson
  onsdag 23 maj 2012 klockan 22:12

  Idag drabbades vi på Stockholm City Cup av problem liknande många andra i denna tråd. Vi körde OLA 5.0.13-1 med intern databas. Servern kördes på Windows 2003/2008 (jag vet inte vilket) och klienterna var blandat Windows XP och Windows 7 64-bit. Alla datorer körde Java 7 (den version som följer med OLA).

  Symptomen var att klienterna (alla samtidigt) ibland "frös" och slutade reagera. Vi väntade oftast en liten stund (halvminut-minut) och hälften av gångerna släppte hängningen och allt rullade på, men några (ca 8-10) gånger under kvällen hände inget utan vi fick stoppa servern via Task Manager och starta om den varpå allt rullade igång igen. Vi upplevde att det blev något bättre när vi stängde av OLA på alla klienter som inte var nödvändiga. Vi började med 12 klienter (3 speaker, 2 avläsning, 4 direktanmälan, 1 utskrift, 2 övrigt) och gick sedan ner till 8. Jag tror vi hade ungefär 700 deltagare på tävlingen.

  Loggen på servern visar ingenting mer än att vi startat OLA Server ett antal gånger.

  Eftersom vi hade task managern uppe för att snabbt kunna döda servern i händelse av hängning noterade vi OLA-processens processoranvändning låg stadigt kring ett par procent så länge ingen gjorde något (förutom speakerfönstrena som alltid var uppe), men vid varje enskild brickavläsning steg processoranvändningen till ca 40% (är inte det högt?), vid två samtidiga avläsningar ännu högre. Minnesanvändningen låg på ca 150 MB. Vid hängningarna var processoranvändningen alla gånger vi tittade 0%, så det känns snarare som en dead lock än att servern fastnar i någon loop.

 • Henrik Bengtsson
  onsdag 23 maj 2012 klockan 8:29

  Magnus>> Verifierat på så sätt att vi inte lyckats återskapa problemet som vissa har upplevt. Utifrån de rapporter vi fått pekar det på resursproblem i olika konfigurationer av windows miljöer. Det är nu samma inställningar på buffert och timeout som fanns i OLA-servern under fjolårssäsongen. De högre inställningarna används i Eventor och det finns endast behov av dessa där då datavolymen är betydligt större, därför har vi återgått till de gamla inställningarna när man startar OLA-servern som vanligt.

 • Magnus Johansson
  måndag 21 maj 2012 klockan 13:48

  Henrik>> Är det verifierat att det var detta som orsakade problemen?

 • Henrik Bengtsson
  måndag 21 maj 2012 klockan 9:25

  Nu finns det en ny version av OLA 5.0.13 ute. Den versionen har en miskad buffertstorlek och timeout på kopplingarna mot OLA servern för att hantera de olika windows miljöerna bättre. Denna versionen användes under EM och EOC tour under 7 dagar utan några hängningar. 

 • Jens Gustafson
  torsdag 17 maj 2012 klockan 17:33

  Jag håller på och friskar upp ett gäng datorer för OLA och såg att man nu kör Java 7. Måste man då installera Java 7 på klienterna också?

  Skulle fel Java-version kunna orsaka nedanstående problem? 

 • David Svenson
  onsdag 16 maj 2012 klockan 13:02

  Vid SOK Viljans tävling för drygt en vecka sedan hade vi liknande problem som Peter Löfås beskriver.

  Samtliga maskiner körde XP Pro, hade fasta IP-adresser och vi använde den inbyggda databasen i OLA (med knappt 300 deltagare).

  Serverprocessen frös och fick manuellt dödas vid flera tillfällen. Klienterna som var uppkopplade frös också men vaknade upp så snart servern var igång igen. Vi körde klienterna med webbstart.

  När nummerlappsnummer började matades in i "Registrera radiotider" frös serverprogrammet. Då hade vi samtidigt direktanmälan aktiv och totalt 8 klienter uppkopplade har jag för mig. Jag vet inte om det beror på något fel i funktionen i sig eller om det är serversidan som inte mäktar med. Det ledde till att vi körde manuell nummerlappsregsitrering.

 • Mats Lundman
  lördag 12 maj 2012 klockan 23:15

  Jag tycker det verkar som det är Windows 7 och server som är den gemensamma nämnaren för de flesta serverstoppen. Windows XP har vi inte haft samma problem med.

 • Peter Löfås
  lördag 12 maj 2012 klockan 22:04

  Vi upplevde idag stora problem med Ola 5.0.12-1 av motsvarande karaktär som beskrivs nedan.
  Det har inte nätverket varit problemet då server hela tiden gått att pinga från klienterna..

  Server: Splitter ny Windows7 burk och MySQL som databas.

  Vad som verkar hända är att OlaServer helt stoppar upp och inte svarar, det gick inte enns att trycka på stopp utan processen fick dödas och startas upp igen.

  Symptomen var väldigt tydliga, vi hade konstant 1,5-2Mbit nättrafik mot server och sedan helt utan förvarning så droppar det till 0, detta skedde ofta och ej regelbundet (vid några tillfällen var 6:e minut).

  När vi startade upp en extra ola server på annan port och körde några klienter på den porten (8090) istället så fortsatte de klienterna att leva då OlaServer på 8080 dog vilket bevisar att det inte var ett nätverksproblem.

  Ingen information om stoppet finns i loggarna, utan man får bara en loggning om att OlaServer startar upp igen efteråt.
  Vid stoppen ställs inga frågor mot MySQL 

 • Bengt-Åke Svensson
  måndag 7 maj 2012 klockan 23:41

  Magnus>

  Jag har hand om datorerna som Mickael nämner nedan, om jag får din mail adress så skall jag ge dig underlag för hur vi har konfigurerat datorerna och gjort inställningarna, vi har flera dokument som jag tänker sända till dig. Om du inte vill lämna ut din mail adress här så kan du sända den hit: bengt-ake-svensson@telia.com

 • Magnus Johansson
  måndag 7 maj 2012 klockan 21:19

  Fasta ip-adresser låter bra det också, det eliminerar ytterligare en felkälla. Tyvärr måste jag säga att det låter som ni gjort allting rätt, det hade ju varit mycket bättre om vi kunde hittat ett tydligt fel som ni gjort och som vi alla kan låta bli att göra i framtiden.

  Nu är tyvärr mina idéer på vad som skulle kunna varit fel tyvärr slut.

 • Mikael Landergren
  måndag 7 maj 2012 klockan 16:11

  Magnus>

  Vi har fasta IP-adresser på datorerna i en speciell serie, även servern. Detta har vi använt sedan datorerna var nya för ca 5 år sedan. Datorerna är dessutom med i samma Arbetsgrupp.

  Tyvärr blåser vi C-partitionen på datorerna efter varje tävling med hjälp av Ghost för att säkerställa att konfigurationen är original för nästa klubb som lånar datorerna.

 • Magnus Johansson
  måndag 7 maj 2012 klockan 14:50

  Mikael>> Hur tilldelade ni ip-adresser till datorerna, hade ni fasta adresser eller dynamisk tilldelning från dhcp? Fick servern sin ip-adress på samma sätt.

  Jag ser ingen vettig förklaring till varför det skulle fungera bättre med ip-adresser än med datornamn, har klienten väl lyckats ansluta sig mot servern har översättningen mellan namn och adress gjort och sedan borde det inte påverka. Däremot kan det vara problem att hitta andra datorer med hjälp av namnet om de är med i olika arbetsgrupper, men har de väl hittat varandra så har de.

  Har du möjlighet att kolla i logffilerna på någon av de klienter som tappade anslutningen? De finns i c:\documents & settings\all users\ola om man kör XP och i c:\program data\olaom man kör Windows 7.

   

 • Mats Lundman
  måndag 7 maj 2012 klockan 13:57

  Vi brukar oftast använda IP-adress för att funkar bättre.
  På våra tävlingar för en vecka sedan fick vi också serverstopp ett par gånger med OLA 5.0.10 och Windows 7-server. När vi bytte till en XP-maskin så gick det bättre.

 • Christoffer Ohlsson
  måndag 7 maj 2012 klockan 13:33

  är inte så haj om ola men har efarenhet att oe2010 att den hänger sig bara när man försöker att ansluta sig till serven, anledningen är då att man är inte med i samma arbetsgrupp

 • Mikael Landergren
  måndag 7 maj 2012 klockan 13:30

  Jag är definitivt ingen expert på nätverk. Jag vet inte heller hur det funkar med denna sk port 8080. Eftersom vi upplevde att det var stabilare med IP-adressen än med datornamnet kan detta tyda på något speciellt? Var sker "översättningen" mellan Datornamn och IP-adress?

 • Magnus Johansson
  måndag 7 maj 2012 klockan 12:42

  Hm, jag ser inget uppenbart felaktigt i det du skriver.

  Om man kör den inbyggda databasen, vilken absolut borde fungera för 600 deltagare, så undviker man många problem som kan dyka upp om man kör en extern databas som är felkonfigurerad.

  Med Windows XP har man ju den begränsningen att man inte kan ha fler än 10 klienter anslutna samtidigt, med Windows 7 är gränsen 20 klienter. I båda fallen så borde det fungerat med de 7 ni hade.

 • Mikael Landergren
  måndag 7 maj 2012 klockan 10:22

  Svar till Magnus Johansson ->

  1. Vi körde den inbyggda databasen, det var rekommendationen i manualen för en "normalstor" tävling.

  2. Vi hade OLA 5.0.11-1 klienten installerad på alla datorer.

  3. Timglaset dök upp på skärmen och efter ett antal sekunder kom det upp ett felmeddelande, jag minns inte exakt vad det stog. Jag tror det stod något om timeout mot databasen.

  4. På den första servern är det Windows 7, den servern jag bytte till och övriga datorer har Win XP.

  5. Vi hade som mest 7 klienter igång.

  Mvh Micke Landergren

 • Magnus Johansson
  måndag 7 maj 2012 klockan 8:57

  Några frågor för att försöka förstå situationen bättre:

  - Körde ni OLAs inbyggda databas eller extern?

  - Hur kopplade ni upp klienterna mot servern? Körde ni via webbstart eller hade ni installerat OLA även på klienterna?

  - Vilka symptom fick ni när klienterna tappade kontakten med servern?

  - Vilket version av Windows körde ni på servern?

  - Hur många klienter körde ni?

 • Mikael Landergren
  söndag 6 maj 2012 klockan 21:54

  Jag var OLA-ansvarig på Ymers tävling igår och det var inte den trevligaste dag jag upplevt. Jag vill passa på att tacka alla våra deltagare för visat tålamod när våra datorer krånglade.

  Vi körde den senaste versionen 5.0.11-1 och jag tyckte jag hade förberett mig bra, även om det var första gången jag körde OLA i nätverksmiljö. Jag kopplade upp klienter hemma kvällen innan och det var inga problem att få kontakt med servern. På tävlingsdagen kopplade jag upp fyra datorer trådlöst och tre datorer via kabel. Alla fick initialt kontakt med servern. Nästan omgående tappar två av de trådlösa datorena kontakten med servern och strax därefter de andra två. WLAN visade hela tiden full kapacitet. Vi drog ändå snabbt ut en kabel och försökte få kontakt med servern igen, men icke. Direktanmälan fick därmed skötas genom att anteckna på papper. Datorena vi använde har vi använt i 5-6 år enbart till OL-tävlingar och de är speciellt inställda för att "jobba ihop". Nytt för i år var servern som vi relativt nyligen köpt in och installerat. Därför misstänkte jag att det var denna som krånglade. Jag backupade därför denna och flyttade över tävlingen till en av de äldre. Detta hjälpte inte alls. Vi hade som tur var fortfarande två datorer för avläsning efter målgång ännu uppkopplade via kabel mot den ”nya” servern. Tyvärr visade det sig att de också vara ”instabila”.  Rätt som det var så tappade de kontakten med servern. Efter en stund lyckades vi få igång den ena igen. Efter att ha tappat kontakten flera gånger så ändrade vi till att använda IP-adressen istället för Datornamnet när vi öppnade tävlingen och då verkar det som om det funkade. Vi fick i alla fall inga fler avbrott.

  Idag har datorerna använts av IK Omega och de har fungerat utan problem, dock har de inte använt OLA utan Sport Software.

  Efter ha kört Sport Software i minst 10 år känns det lite jobbigt att råka ut för detta första gången vi kör OLA på en tävling, och jag skulle gärna vilja höra från er som kan OLA bättre vad det kan ha varit för bekymmer vi råkade ut för. Nu lyckades vi ändå genomföra tävlingen med hjälp av tålmodiga deltagare, men hade vi råkat ut för detta på vår Zoorientering i höstas så hade det varit en katastrof.

  Mvh Mikael Landergren

Annonser

OOCup 2022