Svenska Orienteringsförbundet

Inlägg i Allmänt > Eventor och OLA, kan man lite på dem?

 • Tomas Lundh
  torsdag 10 maj 2012 klockan 21:51

  Jag körde servern på Win7 (med klient igång) och försökte få igång en Vista-maskin mot denna, som låste sig.

  Använde den inbyggda databasen, utan ändringar någonstans.

  Jag fick även låsningar i Win7 datorn senare när jag endast hade den igång. Efter att jag bestämde att bara ha ett fönster uppe i OLA så fungerade det men vet int eom det berodde på det. Hade flera fönster upp först och fick inte låsningar hela tiden men för att försöka undvika det så körde jag bara med ett fönster senare och då gick det bra.

 • Mikael Landergren
  torsdag 10 maj 2012 klockan 16:00

  @Henrik: Vi använde den inbyggda databasen på först en Windows 7 dator. När det strulade så flyttade jag över serverfunktionen till en Win XP dator. OS:et verkade inte ha någon betydelse, det funkade lika illa. Alla klienter var Win XP, med installerad klientprogramvara. Det du skriver om i ditt senaste inlägg gäller enbart MySQL, eller?

 • Henrik Bengtsson
  torsdag 10 maj 2012 klockan 14:28

  Ni som har problem med låsningar vilken databas och operativsystem kör ni på?

  Vi vet att det förekommit låsningar då man använder MySQL databasen. Detta är relaterat till att MySQL normalt bara tillåter 15 connections om inte användaren väljer att ange annat. En OLA server är default konfigurerad till att ta 20 connections vid start. Redan där finns det alltså ett problem med kopplingen. Om man sedan har kopplat en OLA klient mot databasen också samt eventuellt ett MySQL verktyg så blir problemet ännu större. Därför rekommenderas att antalet connections ställs till minst 100 för att inte detta problem ska riskera att uppstå. De som har ställt om antalet till 100+ har inte fått några låsningar därefter. Version 5.0.12 har också minskat antalet kopplingar då det för vanliga mindre tävlingar inte behövs samma antal connections. Detta kan också ställas i properties filen men det berör bara tävlingar med flera tusen löpare.

 • Tomas Lundh
  onsdag 9 maj 2012 klockan 23:05

  Nytt försök med framgång!

  Stängde ner OLAserver (brukar alltid köra via den även om jag bara har en dator - med auto-backup). Körde alltså bara klienten.

  Nu kunde jag äntligen få upp resultatet. Alla klasser och deltagare är med, enda felet är två personer som är "ej godkänd" men som står som "återbud", det kan jag nog godta i alla fall.

  Får tacka för supporten för detta felet! Sen får vi hoppas att de mystiska låsningarna försvinner framöver

 • Tomas Lundh
  onsdag 9 maj 2012 klockan 22:53

  Jag har använt senaste versionen 5.0.11

  Jag är ganska bra på datorer och runt i kring det även om det inte är mitt yrke, men visst - jag kan inte allt men det är väl inte tanken att man skall vara specialist för detta.

  Har använt OLA de senaste åren, innan det OE. Tycker att OLA fungerar rätt OK innan men denna gång var det nära kaos, går dock hantera på så liten tväling (ca 250 deltagare)

  Nu har jag laddat ner den nya versionen. Följdfel: kan inte få upp resultat ens som förhandsgranskning. Testade dock på endast en klass och då gick det (D21). Provade att ladda upp resultatet till Eventor igen vilket gör att programmet låser sig vid "Skapar XML-dokument" enda sättet att komma vidare är att döda programmet alternativt vänta lääänge till time out inträffar till databasen.

   

  ###
  Problemet som var när vi skulle ha flera datorer var att när dator nr2 öppnade första fönstret (efter att ha kopplat upp mot servern) så låstes den datorn.

  Problemen fortsatte även i singeldatorn senare med ett par hägningar när inläsning skedde dels vid direktanmälan och dels i utläsningen. Efter 2 omstarter av datorn bestämdes att bara ha ett fönster öppet, låta folk vänta i en låång kö (orienterare är oftast tålmodiga) och jobba på. Då lyckades vi i alla fall köra igenom allt.

   

  Hoppas ändå på att OLA fungerar bättre framöver, gillar tanken med att vi ska ha ett "eget" program - gärna freeware.

   

 • Mikael Landergren
  onsdag 9 maj 2012 klockan 21:45

  @Henrik:

  Ditt var till Tomas "Tomas, har tittat lite i loggarna kring ditt problem nu och kommer införa en liten förbättring i nästa version av OLA så att det inte uppstår igen." gäller det uppladdning till Eventor eller att OLA låste sig när man använde mer än en dator?

  Tomas problem med använda mer än en dator påminner ju om det problem vi (Ymer) hade i helgen.

  @TomasVilken version av OLA använde du?

 • Henrik Bengtsson
  onsdag 9 maj 2012 klockan 9:55

  Magnus, du har helt rätt i dina synpunkter. Vi borde öka antalet indata kontroller och hjälpfunktioner för de gånger man råkar göra fel.

  Felet som fanns nu berodde på att OLAs IOF v3.0 implementation inte tog hänsyn till de senaste uppdateringarna i specen. Det berodde helt enkelt på att jag missat att uppdatera en del då specifikationen ändrats eftersom den fortfarande inte är helt beslutad. Jag ber om ursäkt för detta.

  Den nya versionen kommer finnas för nedladdning lite senare under dagen.

 • Magnus Johansson
  onsdag 9 maj 2012 klockan 9:38

  Jag tror att mycket frustration skulle kunna undvikas om OLA kontrollerade indata innan den försöker göra operationer som kräver korrekt indata. Till exempel skulle den kunna kontrollera att de IDn som behövs för att ladda upp information till Eventor finns ifyllda innan den försöker ladda upp någonting. Tillsammans med felmeddelanden om information saknas ("Kan inte ladda upp lista, tävlings-id är inte korrekt ifyllt") så skulle användarupplevelsen bli mycket bättre.

  Min erfarenhet är att OLA fungerar mycket bra så länge man gör allt rätt, men om man gjort minsta miss fel får man oftast inga varningar eller felmeddelanden, bara ett trilskande system som vägrar göra som man vill. Är man då ovan som användare (vilket de flesta är, få klubbar använder OLA till mer än ett eller ett par arrangemang per år) så står man handfallen och blir irriterad.

 • Gunnar Svanberg
  onsdag 9 maj 2012 klockan 9:32

  Vad var problemet och när kommer rättningen?

   

 • Henrik Bengtsson
  onsdag 9 maj 2012 klockan 7:56

  Tomas, har tittat lite i loggarna kring ditt problem nu och kommer införa en liten förbättring i nästa version av OLA så att det inte uppstår igen.

 • Henrik Bengtsson
  onsdag 9 maj 2012 klockan 7:00

  Vi får börja med att beklaga att du upplever så stora problem med IT-stödet.

  Angående tillgängligheten är detta något som det jobbas på för att få fram mer hårdvara att köra systemet på. Normalt fungerar Eventor bra men under vissa perioder vid större tävlingar har du rätt att systemet inte fungerar som det alltid borde. Men jag kan lova dig att vi gör allt vad som går för att ordna fram hårdvara så att systemet kan växa som det faktiskt gör. Men det är såklart också en prislapp som hör till detta.

  Gällande OLA problemen är det svårt att säga vad det är för problem du råkar ut för. Som du vet så används OLA på både O-Ringen och 10MILA med väldigt många fler klienter än 1. Ett tips här att följa de anvisningar som finns och testa av er konfiguration i god tid innan er tävling. Vi vet att vissa Antivirus program ligger och skannar databasfilerna hela tiden vilket påverkar prestandan negativt. Angående resultatuppladdningen så beror denna oftast på att det saknas externt id på tävlingen och/eller etappen i OLA och då är det svårt för systemen att kommunicera automatiskt med varandra. Om du har några specifika problem eller funderingar kan du skicka dessa till Niklas Wrane på förbundet så ska vi göra vad vi kan för att hjälpa dig framåt.

 • Tomas Lundh
  tisdag 8 maj 2012 klockan 22:22

  Jag vet inte vilket forum detta passar bäst, egentligen felsökning.

  Vi har haft en liten tävling i dagarna. Problem har varit följande - bland annat:

  Eventor går inte logga in på allt som oftast, jättekul när det händer sista dagen för anmälningen.

  Startlistor går inte ladd upp från OLA, då låser sig programmet.

  OLA låser sig under tävlingen, vi kunde inte använda mer än 1st dator annars låste sig allt. Ni kan räkna ut hur lätt det är att ha direktanmälan samtidigt som de första kommer in i mål och några andra vill ändra i sina anmälningar - i 1st dator.

  Resultat går inte ladda upp, då låser sig programmet. När man sedan försöker ladda upp som XML-fil så är det fel i resultaten, vissa klasser finns inte alla deltagare med och en del som är med står som återbud (är det nån som har sett det förut...)

  Eventor är också otroligt trögt varje dag man skall jobba i det.

  Det känns inte bra detta, hur ska vi/ni få ordning på dessa otroligt viktiga program för oss. Vilka alternativ har vi annars?

  Hälsningar från en frustrerad orienterare

Annonser

Skåne OF
Orienteringsmagasinet 1 kr