Svenska Orienteringsförbundet

Inlägg i OLA > Kval-Final i OLA och koppling till Eventor

 • Ulf Sundin
  måndag 25 februari 2013 klockan 11:59

  Eftersom det nu redan finns ca 20 anmälda känns det lite som tåget gått för att börja meka med Eventor-inställningarna... Och då jag inte fått några svar på mina allmänna frågor om Eventor/Ola-kopplingen, så får jag väl bli lite mer konkret då (men tack till Ingemar, vars dokumentation från fjolårets SM var utmärkt).

  1. Om nu en SM-tävling med kval/fina är uppsatt i Eventor som två separata tävlingar, och jag i OLA vill hantera det som en flerdagarstävling (t ex för att få stöd för att skapa finalstartlistor från kvalresultaten) hur gör jag då? Om det är omöjligt att kombinera en endagars "Eventor-tävling" med en flerdagars "OLA-tävling" så ge besked om det, för i så fall är min åsikt att Eventor-inställningarna *måste* ändras.

  T ex är jag intresserad att veta vad som gäller för följande:

  - Om jag skapar OLA-tävlingen manuellt som en flerdagarstävling, kan jag då importera anmälningarna från kvaltävlingen i Eventor? Är det några speciella inställningar jag bör komma ihåg att sätta rätt (man blir ju lite bekväm när man är van att få allt på köpet när man importerar tävlingsuppgifterna från Eventor)? Om det inte går att importera endagstävlingsanmälningarna från Eventor, ge då gärna tips om hur man enklast får in anmälningarna!

  - Hur ska jag hantera anmälningsklasserna (HD18-21) och klasserna som behövs för de olika kval- och finalheaten. Vilka egenskaper måste jag tänka på?

  - Finns det några möjligheter att exportera resultaten till Eventor med detta upplägg? Notera: det är antagligen inte så viktigt, kan vi skapa resultatfiler från kvalen och finalerna kan vi alltid ladda upp dem manuellt som filer till Eventor.

  2. Eftersom jag inte använt OLA för flerdagarstävlingar (eller andra kval/final-upplägg) så välkomnar jag alla tips om vad som behövs i OLA för att få det att fungera. Jag hade ju hoppats på att få mycket på köpet från Eventor, men ska jag sätta upp tävlingen manuellt i Eventor ökar ju riskerna för att göra fel eller glömma bort något högst betydligt.

  - Alla tips välkomnas!

 • Ulf Sundin
  måndag 18 februari 2013 klockan 11:04

  Eftersom min ursprungliga fråga är relaterad till årets SM-tävlingar, så tar jag gärna emot tips från tidigare arrangörer. Jag skickar ett mail till dig, Ingemar.

  Men den verkliga frågan är alltså hur illa det är att tävlingarna redan har satts upp som endagstävlingar (en tävling för kvalet och en för finalen) och att det redan kommit in ett fåtal anmälningar. Hur mycket besvärligare är det att köra ett SM-arrangemang med kval och final i OLA om tävlingarna *inte* är uppsatta som en flerdagarstävling? Finns det t ex stöd för att exportera resultatet för kvalet för att få grunddata för skapande av finalstartlistor?

  För tillfället är det 12 anmälda. Jag har en känsla att det inte går att ändra grundläggande inställningar för arrangemanget (t ex ändra det till en flerdagarstävling) när det finns anmälda löpare. Med tolv anmälda antar jag att det är möjligt att lösa genom att kontakta dem personligen. Det innebär också en del jobb, så frågan är om det lönar sig i längden.

 • Ingemar Gillgren
  söndag 17 februari 2013 klockan 15:15

  Vi körde SM-tävlingarna i Gästrikland 2012 med kval - final som flerdagarstävlingar i OLA och Eventor. Det går bra men är en del att prova ut hur man ska göra. Den som vill ha min "manual" kan höra av sig till ingemar.gillgren(at)telia.com.

 • Ulf Sundin
  torsdag 14 februari 2013 klockan 14:05

  Läser i TA 502 tipset att sätta upp tävlingar som består av kvalheat och final som flerdagarstävling i Eventor. När jag kollar i Eventor verkar det inte vara så det är uppsatt. Frågan blir då hur OLA hanterar detta, och vilket stöd (eller brist därpå) som man får om Eventor-inställningarna på detta sätt avviker från rekommenderat "tips" .

  Jag har inte använt OLA för någon flerdagarstävling förut, men tidigare erfarenheter från att fixa fram finalstartlistor från kvalresultat (då med användande av OE) är att det ofta är stressigt och lätt kan bli fel om programvaran inte ger tillräckligt stöd.

  Den ultimata frågan är egentligen om jag ska tjata lite på tävlingsledaren så att tävlingen blir rätt i Eventor, eller om det kan fås att fungera hyfsat utan en sådan ändring?

Annonser

Orienteringsmagasinet 1 kr
Skåne OF