Svenska Orienteringsförbundet

Inlägg i Sverigelistan > Pan-våren medel och lång

 • Eric Tenland
  tisdag 19 mars 2013 klockan 9:23

   

  Om nu någon av banorna (H21?) hade spårsnö så kan man väl stryka den. Snö på TC är inte kriterie nog att stryka ranking. Jag är dock inte utbildad RA men förväntar mig ett utlåtande om hur bedömningen gjorts. "Lyssna på löpare från skogen" och du har nästan alltid gnäll på omständigheterna från vissa.

  "Den som vill minst bestämmer !" Ett tidens tecken.

 • Peter Cederberg
  måndag 18 mars 2013 klockan 8:44

  Har nog tyvärr gått lite prestige i frågan angående ranking vid Pan-helgen. Krävdes sannolikt bra mycket mer orienteringsförmåga att ta sig runt banan på framförallt  söndagens långdistans och troligen även lördagens medel, än vad som krävdes i Kattegatt-nattens bebyggelse. Och framförallt i den helt snötäckta terrängen vid gårdagens Delsjömedeln, som förvånanande nog är godkänd just nu i alla fall, men jag antar att det kommer att ändras.

 • Niklas Wrane, SOFT
  söndag 17 mars 2013 klockan 18:43

  Som skrivet nedan, RA Skåne var på plats båda dagarna och hörde dessutom löpare från skogen. Uppfattningarna går isär helt enkelt, även om de inte verkar göra det på denna sida. Men man kan fundera på hur fördelningen av för/emot hade sett ut om tävlingarna istället hade godkänts?

  /mvh Niklas

 • Ulf Jungstrand
  onsdag 13 mars 2013 klockan 21:51

  Det är väl nu helt uppenbart att det var ett felbeslut att underkänna en tävling där ingen sett nån spårsnö. Det sägs vara delade menigar, men ingenstans har någon tyckt annat än att beslutet kom som en blixt från klar himmel. 
  Många kloka objektiva inlägg nedan beskriver det hela bra! 

  Det var fel beslut på lördagen och DEFINITIVT på söndagen.

  Så backa nu och godkänn (RA?!), annars kan vi diskutera högt gräs och sand och allt möjligt etc etc

 • Kajsa Holmqvist
  tisdag 12 mars 2013 klockan 14:37

  Jag sprang också båda tävlingarna och blev förvånad när jag såg att de strukits. Mellan lördag och söndag hade det dessutom smält ytterligare så på söndagen såg jag nåstan ingen snö i skogen. De avgränsade fläckar med snö som fanns tror jag inte hjälpte någon. Mest snö var det på planen som TC var förlagd på pga av is och plogvallar som inte smät helt. Jag håller helt med Andreas och Peter om att tävlingarna bör räknas.

 • Andreas Eriksson
  måndag 11 mars 2013 klockan 11:51

  Jag sprang båda tävlingarna och sällar mig till de som tycker att de borde ha godkänts för Sverigelistan.

  För att en tävling ska ogiltigförklaras pga snö tycker jag att det antingen ska vara så mycket snö att det löpmässigt är en stor fördel att starta sent eftersom snön är nertrampad eller att det är så tydliga spår hela vägen mellan kontrollerna så att orienteringsmomentet helt går förlorat. Inget av dessa kriterier var ens i närheten av uppfyllt på dessa tävlingar. Löpmässigt var det knappast någon fördel att starta sent och det var såpass mycket barmark att man var tvungen att orientera aktivt hela tiden (se t.ex. tjejen i den länkade filmen). Även sent startande löpare i den stora klassen H21 bommade t.ex. friskt.

  Att det kan ha varit en liten fördel vid utgången från kontrollen på något ställe för de som startade sent jämfört med den som startade allra först är för mig inte tillräckligt skäl för att underkänna hela tävlingen. Då är det t.ex. en betydligt större fördel att starta sent på vissa sommartävlingar pga uppsprungna stråk i undervegetationen.

  Vad jag kan minnas så har Pan dessutom tidigare år arrangerat tävlingar i samma eller närliggande områden med betydligt mer snö som ändå godkänts för ranking.

  En intressant detalj är också att det framför allt var i de öppna sandpartierna som det var så mycket snö att det blev ordentliga spår. På dessa områden hade det blivit tydliga spår (i sanden) även om det varit helt snöfritt.

  En annan faktor är att det var en relativt stor tävling med många klasser och många löpare som delade på ett relativt litet terrängområde, vilket gjorde att det i snöfläckarna gick spår åt alla möjliga håll. Det var alltså långt ifrån trivialt att urskilja vilka spår som härrörde från ens egen klass.

 • Peter Cederberg
  måndag 11 mars 2013 klockan 10:11

  Hej Niklas! Jag kollade lite på filmen och den gör mig bara ännu mer övertygad. Det finns områden med snö, vilket alla väl är överens om. Men frågan handlar väl om i vilken grad det inneburit en avgörande fördel? För som du ser i filmen är det inte mycket spår, inte ens där det är snö. Dessutom är ju stora partier helt snöfria. Filmen är desutom från lördagen, på söndagen var det betydligt mindre snö. Jag vill verkligen inte göra en stor sak av detta. Jag deltog inte ens och har inget eget intresse oavsett beslut, men det ger väl även en viss objektivitet i frågan. Jag fotograferade en del på olika ställen i terrängen på söndagen. De bilderna visar ytterst lite snö. Om du vill kan jag maila bilderna till dig.

 • Niklas Wrane, SOFT
  måndag 11 mars 2013 klockan 9:40

  Här är en video från lördagens tävling som, precis som den inlänkade bilden nedan, är ett exempel på hur det såg ut:
  http://www.youtube.com/watch?v=6HhzW-cAOWQ 

 • Peter Cederberg
  måndag 11 mars 2013 klockan 8:39

  Noterar beslutet kring Pantävlingarna med förvåning. Mest förvånad är jag att man bedömer tävlingarna "i klump". Snötäcket var betydligt mindre på söndagen och jag tycker att beslutet om att ogiltigförklara den tävlingen är direkt felaktigt. Att som Micke konstatera att beslutet är korrekt utifrån en enda bild är väl enkelt. Jag fotograferade en hel del ute i tävlingsterrängen under söndagen och på de flesta bilderna finns knappast någon snö alls.

 • vargen
  fredag 8 mars 2013 klockan 20:56

  Bilden är tagen närmast TC, (till sista och mål) där det var mest med snö, för övrigt var det lika mycket spår i gruset mot kontrollerna = spårgrus. 

 • Micke
  fredag 8 mars 2013 klockan 17:37

  En bild säger mer 1000 ord. I mina ögon ser det ut att vara nästan heltäckande snötäcke. Korrekt att göra tävlingen ogiltig för ranking. 

 • Niklas Wrane
  fredag 8 mars 2013 klockan 16:56
 • Niklas Wrane, SOFT
  fredag 8 mars 2013 klockan 16:55

  Efter övervägande med RA Skåne förblir tävlingarna utan ranking. 

  Det var ingen enkel avvägning, men vår uppfattning är att åsikterna går isär om tävlingarna ska vara rankingmeriterande eller ej, även om de flesta inläggsförfattare på denna sida verkar eniga om att de ska vara meriterande.

  Flera av de deltagare som RA pratat med efter målgång säger att de ej hade fördel av spårsnö, bl a för att spåren var svåra att följa. Andra var däremot tveksamma till att det borde vara ranking eftersom det gick att följa spåren i terrängen.

  Den bedömning RA gör efter att själv varit på plats och hört berörda, är att det löpmässigt inte var en stor fördel att följa spåren då det i stort sett var lika lätt att springa på som bredvid de spår som fanns. Däremot var det en fördel att orientera med hjälp av spåren, speciellt på de kortare sträckorna. Fördelen var större vid kontroll med få in- resp utlöpningsriktningar.

  Med utgångspunkt från de anvisningar som finns, "TA601 Anvisning för rankade", punkt 5.4, anser vi att tävlingarna inte uppfyller de krav som ställs för rankingmeritering pga spårsnö.

  Beslutet gäller även Sverigelistan.

 • Håkan Grubb
  fredag 8 mars 2013 klockan 7:51

  Snart underkänner ni väl tävlingar för att det legat dagg i terrängen.

  Nä gör om och gör rätt.

  Godkänn eller lägg ner rankinglistan

 • Ulf Jungstrand
  onsdag 6 mars 2013 klockan 18:25

  Av alla jag pratat med ang Pans tävling är det ingen som sprungit i några spår. Alnervik nedan är den enda och kanske var det mer på lördagen, men inte då heller tänkte jag ens tanken. Jag startade näst sist på söndagen och hade definitivt ingen spårsnö. Att det delvis fanns snö är ju inte kriteriet utan om man hade nytta av den! Vilken äng som helst skulle däremot kunna ogiltigförklara en tävling pga spår om vi skall vara strikta. Så...Godkänn!!!

 • Tore Tjernlund
  tisdag 5 mars 2013 klockan 21:59

  Ja,sen har vi ju 5-dagars också där det ju inte handlar om spårsnö,men likväl är en enorm fördel att starta i slutet av startfältet.Inte tal om att inte räkna poäng där inte.Knepigt.knepigt...

 • Ronald McGrail
  tisdag 5 mars 2013 klockan 17:51

  Jag är också helt enig med Peter

  Specielt denna passus:

  'Om det inte kan anses rankingberättingande så är det absolut på sin plats att ifrågasätta om vi kan ha ranking på någon tävling över 500-600 deltagare? Där blir det spår för senare startande på mer avgörande ställen, som t ex in- och ut från kontroller och vid "smalare passager" på banan.'

  Tänk på när det är blött ,så skal dom banorna  på dom dagar kanske heller inte väre meriterende med spår inn och utt från kontrollarna.

 • Peter Cederberg
  tisdag 5 mars 2013 klockan 13:36

  Jag var på plats, men deltog inte i Pan-tävlingarna och har inget egenintresse oberoende av beslut m a p fördel av spårsnö. Jag gick en bana i efterhand både på lördagen och söndagen och min uppfattning är att tävlingarna mycket väl kan vara rankingmeriterande. På lördagen var det enligt min bedömning kanske 40 % snö och 60 % barmark. Snötäcket var inte sammanhängande utan fanns fläckvis, främst i de öppnare områdena. I dessa områden kunde det finnas en del spår. På söndagen hade ännu mer snö försvunnit och fördelningen kanske var ca 20/80. På söndagen är min uppfattning att det absolut inte var en avgörande fördel för de senare startande löparna. Om det inte kan anses rankingberättingande så är det absolut på sin plats att ifrågasätta om vi kan ha ranking på någon tävling över 500-600 deltagare? Där blir det spår för senare startande på mer avgörande ställen, som t ex in- och ut från kontroller och vid "smalare passager" på banan. Vid helgens tävlingar fanns lite spår på de ställen där det råkade finnas snö och det var ju sällan det råkade sitta en kontroll just där, runt kontrollerna var ovanligt lite spår tack vare terrängtypen.
  Sammanfattningsvis:
  Ranking på Lördagens medeldistans: Ja, det tycker jag.
  Ranking på söndagens långdistans: Ja, definitivt!

  Lite kuriosa: Oleksander Kratov startade som nr 16 av drygt 80 på medeldistansen och blev nr 3 i H21, knappt slagen av två svenska landslagsmän. Knappast möjligt om han hade stor haft nackdel av snötäcket.

 • Felix Alnervik
  måndag 4 mars 2013 klockan 14:00

  Jag startade som 18:de man i H21 av över 80 och jag hade hjälp av spåren på medeln. så ni kan kanske räkna ut vad jag anser om rankingen här =)

 • Niklas Wrane, SOFT
  måndag 4 mars 2013 klockan 10:41

  Hej Simon och Ronald,

  Enligt de rapporter vi har fått in var det spårsnö i terrängen, men jag stämmer av med rankingansvarig i Skåne och återkommer.

  /mvh Niklas

 • Ronald McGrail
  söndag 3 mars 2013 klockan 21:36

  helt enig med simon. hade ingen fördel alls och fast ingen snö alls.

   

 • Simon Lundin
  söndag 3 mars 2013 klockan 18:32

  Jag tycker att det känns felaktigt att Pan-våren tävlingarna är ogiltigförklarade på grund av spårsnö. Man hade ingen fördel av den lilla mängd snö som fanns, och till största delen var det ju barmark. Jag startade näst sist i min klass på medeldistansen och hade ingen som helst fördel av spår i snön. Så därför anser jag att poängen borde räknas!

Annonser

Bagheera