Svenska Orienteringsförbundet

Inlägg i Sverigelistan > Subjektiv ranking

 • Vad gäller?
  måndag 10 mars 2014 klockan 18:54

  Har också sett att det getts subjektiv poäng i H18 trots att löparen inte saknar genomförda tävlingar. Tävlingsresultaten är inte alls lika bra som den nya poängen. Vilka regler gäller?

 • Regelförvirrad?
  torsdag 30 januari 2014 klockan 16:42

  Hittade denna tråd då jag försökte få lite klarhet i vad som gäller om subjektiv ranking. Om jag tolkar detta rätt så ska det bara kunna delas ut om man inte har tillräckligt många (6) rankingmeriterande tävlingar under senaste året? Och inte bara för att man anser att de rankingpoäng man fått är under ens möjliga prestationsnivå, t ex pga skada?

  Ändå tycker jag mig se att det finns dem med godkänd subjektiv ranking nu vid årsskiftet som gott och väl har rätt antal rankingmeriterande tävlingarunder 2013. Visserligen H16 som fr o m årsskiftet går över i H18 - men är det skäl nog?

  Tacksam för hjälp att förstå?

   

 • joho
  tisdag 11 juni 2013 klockan 18:59

  Tack Niklas.

  Ja, det var svårt att se att han faktiskt haft sex stycken subjektiva tävingar, därav min konstiga slutsats, sorry!

  Sedan kan jag hålla med Mikael att det borde vara den bästa av de tre tävlingarna efter datumet för subjektiv ranking som skall räknas med. På något vis borde man visa att man lever upp till den subjektiva ranking man fått.

 • Mikael
  tisdag 11 juni 2013 klockan 11:27

  Det lite komiska är ju att det inte var en tävling från året som räknades då en subjektiv togs bort, men om man till nästa år inte delar ut subjektiva poäng till de som har 6 tävlingar så är ju det problemet löst.

   

 • Niklas Wrane
  tisdag 11 juni 2013 klockan 11:00

  Han hade alltså sex subjektiva poäng från början och en av dem har nu plockats bort och ersatts med hans tredje tillsprungna resultat. Så allt ska förhoppningsvis vara i sin ordning.

  Däremot, av pedagogiska skäl, kanske det vore bättre att låta alla subjektiva var kvar i listan, men att vissa av dem inte räknas. Men då ska i så fall texten "plockas bort" ändras till "ej räknas" eller motsvarande. 

 • joho
  måndag 10 juni 2013 klockan 17:46

  Hej.

  Är man bokstavstrogen så har personen just tre tävlingar och en av fem subjektiva tävlingarna borde tas bort :)

  Kanske är problemet att han fick fem istället för sex subjektiva tävlingar och att det är implementerat så att man får ha max fem subjektiva efter tre riktiga tävlingar, max fyra subjektiva efter fyra riktiga, etc

  Alternativt skulle det ju kunna vara så att det är den nuvarande implementationen som är OK och att man skulle tänka sig en person som får en enda subjektiv tävling och att den tas bort först efter det åttonde riktiga resultatet.

  Rätt eller fel får någon annan avgöra...

 • Niklas Wrane
  måndag 10 juni 2013 klockan 13:03

  Nej, efter den 28/2, då den subjektiva poängen sattes, har han endast tre tävlingar. Det är alltså efter det datumet - och från och med tävling nr 3 - som subjektiva poäng plockas bort .

 • Olof Persson
  måndag 10 juni 2013 klockan 11:57

  Jo, men han har 4 svenska tävlingar på medel/lång och (betydligt mer än) 2 utlandstävlingar som ger poäng. Då borde väl i alla fall 2 subjektiva plockas bort tack vare de svenska tävlingarna och 2 till för utlandstävlingarna?

 • Niklas Wrane, SOFT
  söndag 9 juni 2013 klockan 9:24

  "Från och med det tredje tillsprungna rankingmeriterande resultatet (på en verklig tävling) plockas en subjektiv poäng per tävling bort."

  Så allt ska förhoppningsvis vara i sin ordning.

 • Olof Persson
  fredag 7 juni 2013 klockan 13:46

  Löparen i Mikaels exempel nedan har fortfarande 5 subjektiva poäng som räknas, och 1 verklig. Kanske är problemet att utlandstävlingar inte räknas med bland de "verkliga" tävlingarna? Han har 4 svenska tävlingar på distanser över sprint under det senaste året, men dessutom en hel del utlandstävlingar.

 • Niklas Wrane, SOFT
  fredag 7 juni 2013 klockan 8:08

  För kännedom ska det här förhoppningsvis fungera sedan ett tag tillbaka.

  /mvh Niklas

 • Mikael
  onsdag 8 maj 2013 klockan 8:00

  Ja är är ett exempel på en som får alldeles för bra subjektiv varje år! http://eventor.orientering.se/Ranking/Runner/Index/61423
  Han springer fler än 6 tävlingar varje år och har redan nu 6 icke subjekt tiva tävlingar som borde räknas men ändå så räknas hans subjektiva, och enligt TA601 så borde det inte fungera så.. Det bör alltså ses över. Subjektiv är väl även till för att man ska få en bra uppskattning i början men at man ganska snabbt ska kunna springa till sig egna bättre poäng?

 • Anders
  torsdag 25 april 2013 klockan 8:09

  Ja, men problemet är att dels så fungerar inte nuvarande rankingsystem enligt reglerna nedan, och dels så förklarar det inte hur vissa personer lyckats få subjektiv ranking trots att de har tillräckligt många resultat.

 • Från orienterare.nu
  onsdag 24 april 2013 klockan 18:12

  Ur TA 601:
  "9 Villkor subjektiv rankingpoäng 
  Den rankade ansöker om subjektiv poäng via tjänst i Sverigelistan. Önskad poäng samt en 
  kommentar kan lämnas. Aktuellt distrikts RA får ett autogenererat e-postmeddelande och kan 
  gå in i Sverigelistan och redigera samt godkänna ansökan. Vid godkänd ansökan blir den rankade automatiskt tilldelad sex stycken fiktiva rankingresultat, daterade samma dag som ansökan godkänns och var och en med en rankingpoäng motsvarande den subjektiva poäng RA sätter. Dessa subjektiva poäng gäller tills vidare, men från och med det tredje tillsprungna rankingmeriterande resultatet (på en verklig tävling) plockas en subjektiv poäng per tävling bort."

 • Anders
  onsdag 24 april 2013 klockan 16:13

  Många personer har fått en subjektiv ranking som är alldeles för bra.

  Vissa har fått subjektiv ranking trots att de har fler än 6 resultat under det senaste året, och borde således inte ha subjektiv ranking alls.

  Detta är inte bra då det påverkar gallringen vid t.ex. Silva League.

  Se tråd på orienterare.nu för mer info, bl.a. om vilka löpare det gäller: http://www.orienterare.nu/t/1467

Annonser

Bagheera