Svenska Orienteringsförbundet

Inlägg i OLA > Startlista stafett - bokstavsoordning och seedning

 • Martin Nilsson
  onsdag 18 september 2013 klockan 23:14

  Tack för tipset med att gå tillbaka till nummerlappsfördelning. Det sparade ju en del. Så om man vill ha oordning i lottningen och ordning i gafflingen kan man...

  1. Sätta ett startmellanrum
  2. Lotta => ger en oordnad lista man kan spara, men med felaktiga starttider.
  3. Ta bort startmellanrummet
  4. Lotta om => bokstavsordning men rätt starttid.
  5. Seeda förstasträckan mha pilarna
  6. Sortera om resten enligt den i 2) oordnade listan
  7. Fördela nummerlappar sträcka 2 och 3
  8. Lägga ut gafflingsnycklarna.

  8:an kan man ju göra först om man hellre vill slumpa även gafflingarna över fältet. Vilket i sin tur gör det svårare att sortera kartorna. Eller hur gör ni för att styra/synka melln OLA startlista med OCAD karttryck (startnummer-sträcka-gafflingsnyckel) OLA och OCAD kommunicerar ju inte speciellt bra i detta hänseende...

  Kan se lite utvecklingspotential i OLA att stötta den här processen.

  (Och det var att startnumren inte syntes i startlistan som gjorde att jag uppmärksammade problemet. Tur att inte den skrevs ut...)

 • Per Hult
  onsdag 18 september 2013 klockan 12:43

  Hade också problem med detta och har skickat en rapport till OLA-teamet om det samt några andra buggar och förslag.

  Lottningen går inte att göra något åt, du måste använda manuell startlista om du till exempel vill att lag från samma klubb inte ska samma förstagaffel osv.

  I manuell startlista, gör som du har gjort först och flytta lagen med pilarna. Spara, och gå sen tillbaka till "Nummerlapp". Välj nu sträcka 2 och sträcka 3 för den klassen. Flytta till högra vyn. Välj "Tilldela nummerlappar" eller ngt liknande. Eftersom dessa sträckor har valet "tilldela nummerlappar efter föregående sträcka" (eller ngt liknande) så kommer de sträckorna få samma nummer sträcka 1. Det är väl närmast att betrakta som en bugg att inte alla sträckor följer med i manuell startlista, men jag tror det är så man måste göra.

  Som du kanske har sett syns inte startnummer i startlistan ifall inte alla sträckor har samma nummerlapp så det kan vara ett sätt att kolla att det har blivit rätt.

 • Martin Nilsson
  tisdag 17 september 2013 klockan 23:59

  När jag lottar startlistan för vår stafett envisas OLA med att lägga alla föreningar i bokstavsordning. Hur gör man för att få det slumpmässigt? Startnummer = position på startlinjen.

  Stafetten kräver seedning. Med funktionen manuell startlista kan jag enkelt sortera om första sträckans löpare med pilarna. Problemet är att andra och tredje sträckan inte följer med. Dessutom kan man inte sortera om dessa lika enkelt med pilarna utan måste manuellt gå in och ändra startnumret för varje löpare för att på så vis "sätta ihop" lagen igen för rätt startnummer = nummerlapp = position på startgärdet.

  Hjälp!

Annonser

Skåne OF
Orienteringsmagasinet 1 kr