Svenska Orienteringsförbundet

Inlägg i OLA > Flera kvalheat + final

 • Ulf Sundin
  fredag 22 maj 2015 klockan 1:52

  Nu börjar jag misströsta rörade detta.

  Jag har nu testat att sätta upp en tre-etappstävling, där de två första etapperna är kvalheat och den sista etappen final.

  Om jag sedan kör seedad lottning, vilket är vad jag anser är det korrekta, så verkar endast den andra kvaletappen räknas med. Dvs: A-finalen innehåller alltså de som var snabbast på etapp 2 (även de som jag satt som ej godk på etapp ett). B-finalen innehåller de sämre halvorna från en andra etappens kvalheat.

  Att använda omvänd startordning fungerar inte alls, eftersom man då inte får flera olika finaler (A-final, B-final, C-final, osv).

 • Ulf Sundin
  tisdag 21 april 2015 klockan 13:52

  Ditt svar ger visst hopp (inte för att jag hade börjat förtvivla, än :-)

  Finalen delas upp i flera finaler (A, B, C, osv), enligt liknande kriterier som används i t ex SM (de n främsta i varje kvalheat går till A-finalen).

  För att exemplifiera: en klass som H50 kan t ex ha 350 5 kvalheatsgrupper (H50-1, H65-2, ..., H65F) med ca 70 i varje heat. Kvalen löps onsdag och torsdag och den sammanlagda tiden för de två kvalloppen utgör grunden för att skapa finalheat. Regerna (som är ganska detaljerade och komplicerade)  säger förenklat att de 80 bästa ska springa A-finalen (om det är minst 160 anmälda i klassen), och alltså ska 16 från varje kvalheatsgrupp gå till A-finalen (de nästkommande 16 från varje grupp gå till B-finalen, osv, och det "sista" finalheatet kan innehålla mellan 20 och 100 löpare) Om jag räknat rätt här blir det alltså en E-final med 30 löpare.

  Jag vet att liknande funktionalitet finns när det bara är ett kvallopp, och det låter ju på ditt svar som om det borde få att fungera även med flera kvallopp. Flerdagarstävlingar med jaktstart testas ju ordentligt varje år, liksom kval-final med ett kvallopp.

  Jag ska försöka meka lite med min testdatabas (det är ju lite jobbigt att skapa tillräckligt många löpare i en klass för att testa de intressanta fallen)

 • Peter Löfås
  lördag 18 april 2015 klockan 23:17

  Är det gallring till finalen? 

  Annars räcker det väl med att sätta upp det som en tävling med tre ettaper, och sätta rätt metod för starttidstilldelning för sista etappen (seedad lottning, eller omvänd efter totalresultat).

 • Ulf Sundin
  onsdag 15 april 2015 klockan 17:27

  Har tidigare använt OLA vid SM med kvalheat + final (där finalens startlista baseras på kvalresultatet). Men nu grubblar jag på hur det fungerar när man har fler än ett kvalheat, och där startlistan till finalen ska baseras på de sammanlagda resultaten från kvalen (ja, det är för WMOC, där långdistansen avgörs med två kval, och därefter en final).

  Finalen är inte en jaktstart, utan precis som vid t ex SM så är det en "sorterad" minutstartlista, där de med bäst resultat i kvalheaten ska starta sist i A-finalen. Ordningen ska baseras på sammanlagd tid i kvalen i de olika kvalheaten.

  Jag har börjat skapa en liten testdatabas, men skulle uppskatta om någon har tips på hur det ska sättas upp.

Annonser

Orienteringsmagasinet 1 kr
Skåne OF