Svenska Orienteringsförbundet

Inlägg i OLA > Ola Direktanmälan med Sportident

 • Peter Löfås
  måndag 4 juli 2016 klockan 15:17

  Nya firmware 649 för avläsningsenheter åtgärdar felet i hårdvaran (oavsett vad som är åtgärdat i OLA).

  Dock borde OLA åtgärda det också ja..

 • Pär Moqvist
  lördag 4 juni 2016 klockan 21:47

  Har nu kört rykande färsk OLA 5.4.0 och konstaterar att buggen med SI 6.23 inte är åtgärdad. Hittar följande info under http://caselist.orientering.se/

  OL085    Mindre anpassningar mot Sportident-hårdvaran

  Önskemål från Sportident att OLA skickar kommandon till masterenheten så att SI-buggen som gör att enheten skickar skräptecken vid början på kommunikationen om den står i autosend hanteras.
  Status.Inväntar feedback från SOFT

 • Felix Alnervik
  måndag 2 maj 2016 klockan 17:58

  Mattias: Mer info hittar du här: http://www.svenskorientering.se/Nyheter/Forbundsnytt/ForbattringarforOLA/

 • Stefan Månsson
  måndag 2 maj 2016 klockan 13:07

  Mattias >> Man kan inte räkna inte med att OLA-teamet svarar på frågor här. Vill man ha kontakt med supporten > http://www.svenskorientering.se/Arrangera/Tavlings-administration/OLAtidtagnings-program/

  Hjäpte OLA-utvecklarna i förra veckan att testa en ny version som innehåller rättningar som rör bland annat flerdagars tävlingar. (Jag vet inte när den versionen kommer live.) Om den även innehöll rättningar som berör Sportident-buggen i direktanmälan har jag faktiskt inte kollat.

 • Mattias Wahlberg
  måndag 2 maj 2016 klockan 9:57

  Ingen respons från OLA-teamet? Jag är ganska ny på OLA och undrar hur utvecklingen går till och när buggar rättas? 

 • Stefan Månsson
  fredag 15 april 2016 klockan 11:49

  Oskar >> Vi körde samtliga masterenheter utom direktanmälan med version 6.23 på klubbens tävling i påskas. Inga problem varken i avläsning, målgång eller någon av radiokontrollerna. Även Check-online och Start-online fungerade utan några problem.

 • Pär Moqvist
  torsdag 7 april 2016 klockan 21:37

  Påminner om att det snart gått ett år men buggen finns kvar. Det är fortfarande ver 6.23 som ligger på SportIdents hemsida.

  Kände inte till denna tråd eftersom det var 1 år sedan senaste tävlingen. La ett par timmar på felsökning i onödan ... Min workaround blev att konfa om mål- och direktanmälansenheter för 4800 och då funkade det. Testade även med ROC och det funkade felfritt, i enlighet Oskars profetia.

 • Oskar Berg
  tisdag 13 oktober 2015 klockan 19:30

  Nu står det ju i release note för firmware 6.23 att buggen med skräptecken bara gäller usb-mastrar. Den sätts felaktigt till 4800 bit/s i hastighet. Så eftersom 6.23 med seriella mastrar inte är drabbade så körde vi på 25-manna 6.23 på seriella mastrar på alla 12 radiokontrollerna. Inga som helst problem med det. Skönt :)

  Och egentligen borde ROCar med usb-mastrar inte ha några problem heller då den första saken ROCen gör med en master är att skicka ett kommando i hastigheten 4800 som talar om för mastern att ändra hastighet till 38400... har dock inte testar det :)

 • Peter Löfås
  måndag 20 juli 2015 klockan 22:57

  Oskar>> Inget egentligen. Min rekommendation är fortfarande att köra alla masters i 580 om man inte skall köra Air+ och behöver Beacon-modes på dem.

 • Oskar Berg
  fredag 17 juli 2015 klockan 7:26

  Peter->Vad är det i 6.23 som är nödvändigt för radiokontroller? Jag har kört 5.80 i många år, och det enda jag vet är ju den SI6-buggen som du lyckades isolera? Och det är ju inte specifikt för radiokontroller.

  Om man läser Release note så har de ju fixat någon bugg med backupminnet, men det står inte om det var en bugg som fanns i 5.80 eller om den introducerades i 6.14 :-)

  Nyfiken eftersom jag glatt fortfarande kör 5.80 :-)

 • Peter Löfås
  söndag 5 juli 2015 klockan 20:10

  Magnus>> Ingen aning, har du en mux så är det ju RS232-varianten, vet inte om även den är drabbad men det är väl troligt. Isåfall har man ett problem ja...

  Det är ju väldigt lätt att testa (via direktanmälningsdialogen). 
  Masters som sitter i en  ROC läses det ju från, så de bör vara OK (om ROC inte är ställd i MUX-läge). Andra lösningar, t.ex. RaCom modem etc. bör vara mer drabbade då dessa inte skriver till mastern..

  Men,
  Ska du köra mux eller annat radiokontroll system än ROC
  1. Testa mastern i direkanmälningsläget, 
  2. Funkar det inte, nedgradera till 580.

  Som jag sagt, det finns få fixar i 623 som är direkt nödvändiga för radiokontroller och andra master-enhets-funktioner.

 • Magnus Johansson
  söndag 5 juli 2015 klockan 12:15

  Peter>> Hur fungerar det då med FW 623 som radiokontroll? Om mastern sitter på en mux så skickas ju ingenting till den.

 • Pär Westblad
  lördag 4 juli 2015 klockan 7:52

  Tack Peter, och särskilt för länken till den gamla firmware-versionen. Lustigt nog så varnade webbläsaren och avrådde från att ladda ner den. Den borde ha varnat när jag laddade hem den senaste officiella versionen från Sportident.. ;-)

 • Peter Löfås
  torsdag 2 juli 2015 klockan 22:01

  Felet är i SportIdents mjukvara..

  OLA gör... olika ... mellan tidtagning och direkanmälanfönstret.. dock är inget av sätten fel. Att man göra olika beror delvis på att i tidtagningsfönstret läser du hela brickan medan i direktanmälan bara bricknummer.. Men visst, OLA kan fixa det genom att göra en skrivoperation även i direkanmälningsfönstret.

  Både SportIdent och OLA teamen är medvetna om detta problem, vet dock ingen prioritering av det (för OLA är det väl SOFT som ytterst sköter prioritering av vilka ärenden som skall lösas).

 • Pär Westblad
  torsdag 2 juli 2015 klockan 16:23

  Nedgraderade masterstationerna som användes i direktanmälan på Ravinens Trekvällars etapp 3 till firmware-version 580 och då finns mycket riktigt inte problemet. 

  Då undrar jag, var ska rättningen göras, i SportIdent-programvaran eller i OLA? Peter Löfås skriver att "det finns en bugg i FW 623", samtidigt så skriver han att tidtagningsfönstret i OLA  hanterar detta men inte direktanmälanfönstret.

  Och en allmän undran är om mjukvaruutvecklarna håller ett öga på det här forumet och tar del av vad som skrivs? I alla fall jag har mycket begränsat med tid och inte någon större lust att skriva regelrätta buggrapporter åt företagen i tillägg till forumtexterna, för att få saker åtgärdade. Så roligt är det inte.

 • Gunnar Svanberg
  tisdag 30 juni 2015 klockan 14:11

  Sån tur att jag inte hunnit uppdatera än...

 • Peter Löfås
  tisdag 30 juni 2015 klockan 14:10

  Gunnar>> Det hjälper inte. I FW 623 så finns en bugg att enheterna skickar "skräp" så länge som inte datorn har skickat någon operation till enheten. Direktanmälningsfönstret gör inte det varför enheten bara kommer skicka skräp när en bricka stoppas i.

  Avläsningsfönstret börjar med att fråga enheten om den är extended eller inte (tror jag), och då kommer enheten skicka "bra" data efter det....

  Det finns ingen anledning att ha en master på FW623 just nu (om de inte skall sitta på en radiokontroll), så ta ner dem till 580 tills dess  att buggen är löst är mitt förslag.

   

  SI Boot 580 går inte att ladda ner längre från sportIdents sidor tror jag. Men jag har den här:

  http://lofas.se/dl/si_boot_211580_setup.zip

 • Gunnar Svanberg
  tisdag 30 juni 2015 klockan 10:49

  Har ni provat med att programmera master:n som kontroll med autosänd?

 • Pär Westblad
  tisdag 30 juni 2015 klockan 10:16

  Tack för den infon Peter. Och jag som varit "duktig" och uppgraderat till den senaste firmwareversionen. Där fick man för det..

 • Peter Löfås
  söndag 28 juni 2015 klockan 22:26

  Hej,

  Ja, detta är en bugg i Firmware 623 för SportIdent.
  Datorn måste skriva till enheten för den inte skall skicka skräpdata. Detta gör inläsningsfönstret, men inte direktanmälningsfönstret.

  Enklaste lösningen är nog att lyfta ner era Master-enheter till Firware 580 tills SportIdent släppt ny version som fixar detta problem.

 • Pär Westblad
  lördag 27 juni 2015 klockan 0:09

  Jag har samma problem som beskrivits av Urban Särnbrink, Oskar Berg och Anders Johansson. Har hållit på i tre kvällar i rad och provat "allt" inför vår tävling, mycket frustrerande. Mer eller mindre av en slump tror jag att jag hittat en "workaround" som består i att man först öppnar tidtagningsfönstret och läser in en bricka, och därefter öppnar direktanmälningsfönstret. Då lyser det grönt OCH så fylls formuläret på med data från brickan. Vet inte hur bergsäker denna workaround är, det skarpa läget nästa vecka då vi har tävling får väl utvisa om den håller. Det här är att betrakta som ett fel och bör fixas snarast, det är oerhört pressande för arrangören om inte brickinläsningen fungerar direkt vid direktanmälan med hårt tryck, och man tvingas skriva in för hand.

 • Anders Johansson
  söndag 17 maj 2015 klockan 9:11

  Råkade ut för samma sak i gårdagens tävling i Årjäng. Både i dialogen för direktanmälan och avläsning av brickor. Använde BSF7 USB hastighet 38400. Ikonen blir gul, sen grön men inget data kommer in. Fick stressa och byta datorer i pågående tävling med växande kö. Plötsligt började det funka, då hade jag läst mastern på en annan dator sen funkade det att flytta över till inläsningsdatorn.

  Hade testad hela uppsättningen hemma innan. 623 på alla enheterna.

   

   

 • Oskar Berg
  fredag 15 maj 2015 klockan 16:17

  Nu har jag fått svar från Gunnar, och det var tydligen ingen ny bug :-) Gunnars svar:

  "Det var ett handhavande fel.

  Man hade programmerat vissa enheter med ”Sicard6 med 192 stämplingar”

  "

 • Oskar Berg
  torsdag 14 maj 2015 klockan 7:37

  Jo, tyvärr är det så... det var bland annat något om att en pinne kunde fyllas med stämplingar i en enhet. Sen finns ingen plats kvar för fler stämplingar.

 • Felix Alnervik
  onsdag 13 maj 2015 klockan 20:50

  Oskar: har de hittat buggar i den "nya" 623 ??

 • Oskar Berg
  onsdag 13 maj 2015 klockan 14:17

  Tyvärr har det hittats fler buggar och en ny firmware är på väg igen enligt Gunnar på SI.

 • Gunnar Svanberg
  tisdag 12 maj 2015 klockan 21:50

  Fast nu har de ju släppt fw 623 som rättar till det:
  http://www.sportident.com/images/software/si_boot_firmware_623_release_notes_en.pdf

  Se sid 6.

 • Torbjörn Ottosson
  tisdag 12 maj 2015 klockan 20:10

  Tydligen mer buggar. Hittade detta på Sportidents sida:

  Bugg i firmware 618

  2015-04-21
  Tyvärr har det visat sig att det finns en bugg i firmware 618. När enheten går från sovläge till aktivt läge (genom en vanlig stämpling) så kan i vissa fall tiden hoppa med max 10 sekunder. Fölljande rekommenderas:
  • Sätt den aktiva tiden så den är igång hela tävlingen.
  • Start alla enheter med en bricka.
  • Synka alla enheter med Si-mastern.
  • Stäng INTE av enheterna efter synkningen utan låt de vara på under hela tävlingen.
   Nu har alla enheter rätt tid. Detta bör göras på morgonen innan tävlingen.

  http://sportident.se/news.aspx?newsid=351

 • Oskar Berg
  tisdag 12 maj 2015 klockan 18:59

  Vi upplevde exakt samma problem som Urban när vi körde Swedish League i Åmål. Nyaste firmwiren som fanns då, kommer inte ihåg om det var 6.18 eller 6.23. Alla SI-mastrar som skulle vara Read SI-card (direktanmälan och målavläsningen) strulade oerhört! Aldrig varit med om något liknande! Spelade ingen roll om man satte rätt baud rate, autosend och rätt comport. Har ju gjort det miljoner gånger innan och det har funkat! Lampan i OLA var gul, sen efter en pinne så blev den grön men inget nummer eller avläsning dök upp! Vi kom faktiskt fram till exakt samma lösning som Urban! Installera SI-config på alla PC och läs av en SI-bricka i SI-config, sen funkade det i OLA. Fattade ingenting!

 • Gunnar Svanberg
  tisdag 12 maj 2015 klockan 8:10

  Vad var det för enheter?

  Var det de med usb-kontakt skall de stå på 38400, de med com-port och konverter ska stå på 4800. Autosänd ska alltid vara på i OLA.

 • Urban Särnbrink
  måndag 11 maj 2015 klockan 22:34

  Jag testade både med autosend och inte i masterenheten, men jag hade den inte i läget KONTROLL utan enbart i MASTER läge. Men detta fenomen borde väl vara relaterat till OLA? Jag kan inte minnas att jag stött på det tidigare i OLA. Under tävlingen hade vi inga problem att läsa in brickorna vid målgång, utan där fungerade det bra hela tiden.

 • Christoffer Olsson
  måndag 4 maj 2015 klockan 11:37

  I OLA ska man köra med autosend, har testat med 618 och 623 och det ger samma resultat med båda.

  OE ska man köra utan autosend men där säger programet ifrån att den ligger i autosend och man ombeds ändra.

 • Mats Lundman
  måndag 4 maj 2015 klockan 10:49

  Jag får det att fungera om jag programmerar mastern som kontroll med autosänd.

 • Urban Särnbrink
  söndag 3 maj 2015 klockan 19:44

  När vi körde vår tävling i helgen hade vi problem att få Si master enheterna att läsa in brickor till dialogen i Ola. När jag testar i efterhand kommer jag fram till detta. Om vi pluggar in Si master  enhet, och konfigurera direktanmälan rätt, så har jag först gul skylt på Comports nummret i Ola fönstret, jag sätter i en bricka och skylten blir grön, men brick nummret kommer inte fram. Har testat flera gånger och felet kvarstår, jag har även provat att byta hastighet på comporten men det hjälper inte. 

  Lösningen för mig har varit att starta Si config och läsa av masterenheten en gång, och sedan gå in i direktanmälans fönstret, då fungerar det och brick nummret kommer med. Frågan är sitter felet i Ola eller i Si enheterna, för detta fel uppkommer på flera Si enheter. Si mjukvara: 618 Ola 5.1.10-1

   

Annonser

Skåne OF
Orienteringsmagasinet 1 kr